Michelle Rosenstedt

sluta jämför andra världskriget flyktingar med dagens.
Gång på gång läser jag paralleller med flyktingströmmarna under andra världskriget." Vi tog vårt ansvar då och det måste vi göra även nu".. men nä?! Det måste vi faktiskt inte ALLS.
Det finns väldiga skillnader i läget då och läget nu.
 
För det första flydde människor till Sverige från närliggande länder så som Tyskland, Polen, Finland o.s.v. alltså nordbor i synnerhet. Vi har ett solidarisk ansvar till våra grannar som kan liknas vi grannsämjan på gatan.  Vi har INTE ansvar för hela världen. Det är helt enkelt ett för stort ansvar att axla. Vi KLARAR inte det och så är det bara. 
Det är som att begära att en 3 - åring ska passa sina småsyskon medans man drar en vecka på semester. 
 
 
För det andra hade lilla Sverige världen för sina fötter och var ett av världens rikaste länder efter kriget då vi i princip var enda landet i Europa som klarat sig helskinnat. Med dom resurserna har vi ett visst ansvar att hjälpa de länders medborgare vars resurser försvann i kriget. Vi hade pengar och möjlighet att hjälpa till och gjorde det. 
 
För det tredje kom det flyktingar som inte var så olikt oss kulturellt. Som lätt kunde komma in i vårt sekulariserade, jämställda och demokratiska samhälle utan problem. Islam är absolut ett problem när det kommer till integration, det måste inte vara det men bland de muslimer som är extremistiska blir det svårt att acceptera vårt "syndfulla" sätt att leva på.  En del muslimer som är sekulariserade och moderna är det dock inga problem med vill jag tillägga.  
 
För det tredje har vi hög arbetslöshet, bostadsbrist och ekonomiska problem i vårt land. Utgångslägen vi INTE hade 1946. Det gör skillnad! 
 
Så nä, flyktingströmmarna idag kan inte liknas vid dem i slutet av 40 - talet.  Dessutom kan man ju undra varför flyktingarna passerar ca 5-6 trygga länder där dom kunde stanna i strävan efter Sverige? Jag tror bidragen lockar en del... men det är ju rasistiskt att påstå det så det måste vara deras sexuella längtan efter snö och kantareller och vilja att spela bingolotto som lockar hit dom.  
 
Från politik till svamp. 
Dagens skörd :) Blir panerad fjällskivling på mackan imorgon. 
 
Zelda var med under svamplockningen när barnen var på dagis.